Horodnic , meleag natal
Un mic omagiu adus tatalui meu, strabunilor nostrii

Comuna Horodnic de Sus
     media: 4.79 din 29 voturi

Comuna Horodnic de Sus este unitate administrativ teritoriala din judetul Suceava si constituie una din cele mai vechi asezari ale tinutului Bucovinei, fiind atestata documentar din secolul al XIV – lea.
Localitatea este o asezare veche, datand din timpul oranduirii feudale, a voievodatului Moldova. A luat nastere pe mosia manastirii Calugarita situata in partea de vest a comunei Horodnic de Jos, manastire care a fost construita de urmasii lui Alexandru cel Bun – domnul Moldovei. Primii locuitori ai comunei Horodnic de Sus au fost adusi ca si clacasi pe mosia acestei manastiri de unde se trage si numele de origine slava a comunei Horodnic, care in limba slava inseamna gradina .
Denumirea de Horodnic de Sus se pare ca vine de la faptul ca principalele asezari ale comunei au fost cladite pe coasta dealului Orsoi. Comuna de sine statoare pana in anul 1950, a fost desfiintata si trecuta ca sat component al comunei Horodnic. In anul 2003 prin divizarea comunei Horodnic a redevenit comuna Horodnic de Sus.
Comuna Horodnic de Sus este asezata in partea de vest a orasului Radauti la o distanta de 6 km de acesta. Din punct de vedere geografic localitatea este situata intre limita de vest a podisului Sucevei, intre raurile Suceava si Sucevita, ocupand o pozitie centrala in depresiunea Radauti. Ca vecini asezarea se margineste la nord cu comuna Horodnic de Jos, la nord – vest cu comuna Voitinel, la vest dealurile Obcinei Mari, la sud comuna Marginea, la sud – est comuna Volovat, iar la est cu orasul Radauti.
Ca artera de comunicatie principala se poate mentiona soseaua de interes european care vine de la granita de nord a tarii si leaga satul Horodnic de Sus cu comunele Voitinel, Vicov de Jos, Vicov de Sus, Putna spre nord si Marginea, Dealul Iederii, Clit spre sud. Totodata asezarea este legata de orasul Radauti prin drumul comunal, peste dealul Orsoi, care duce direct in oras dar si prin drumul comunal care duce in soseaua Marginea – Radauti. In ceea ce priveste dimensiunile comunei Horodnic de Sus aceasta se intinde pe o distanta de circa 10 km lungime est - vest si circa 3 km latime. Suprafata este de 5200 ha in care se regasesc suprafetele agricole, suprafete locuite, imas comunal si drumuri.
Pe teritoriul comunei se regasesc 1594 locuinte cu anexe gospodaresti aferente.
Populatia comunei Horodnic de Sus este de 4890 de locuitori care traiesc in 1600 de gospodarii. Datorita asezarii geografice, adica sub poalele padurii, o parte din locuitori se ocupa cu exploatarea lemnului pornind de la debitat in padure, transportat, taiat cherestea (scanduri), iar ca produse finite – mobila de bucatarie si dormitor. In comuna exista 2 gatere mari si un numar de 4 forestoare mici care folosesc atat energie electrica de la reteaua generala cat si energie produsa de generatoare proprii. Foarte multi locuitori lucreaza in constructii ca zidari, dulgheri si tinichigii.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare