Horodnic , meleag natal
Un mic omagiu adus tatalui meu, strabunilor nostrii

Cine a fost Silvestru Lungoci?
     media: 5.00 din 20 voturi

Cei mai buni instrumentişti din judeţ s-au întâlnit , începând cu orele 13:00, la Căminul cultural din Horodnic de Jos, unde se va desfăşura ediţia a XV-a a Festivalului interjudeţean de interpretare a folclorului muzical – instrumente aerofone – „Silvestru Lungoci”.Concursul se adresează instrumentiştilor de peste 18 ani şi copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, interpreţi la unul sau mai multe instrumente, şi cuprinde secţiunile poli-instrumentişti (cel puţin trei instrumente) şi mono-instrumentişti (arhaice sau moderne). La această ediţie jubiliară vor participa cei mai talentaţi şi cunoscuţi solişti, tarafuri, orchestre şi dansatori, respectiv Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, Ansamblul folcloric „Balada Bucovinei” Suceava, Ansamblul folcloric „Brădetul” Horodnic de Jos, Ansamblul „Bucovina” al Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuţi. Invitatul special al festivalului, care va susţine şi un recital, va fi solistul de muzică populară Călin Brăteanu. Manifestarea de la Horodnic de Jos este organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a Centrului Cultural Bucovina, a Primăriei şi a Căminului cultural Horodnic de Jos în cinstea marelui artist Silvestru Lungoci.

Cine a fost Silvestru Lungoci?
Silvestru Lungoci s-a născut în Horodnicul de Jos la 9 ianuarie 1939. Pasiunea pentru muzică populară şi pentru vechile instrumente muzicale i-a călăuzit paşii spre Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava începând cu 1960, iar din anul 1961 a intrat prin concurs în orchestra ansamblului. Instrumentistul a cântat la început din fluierul tipic al Bucovinei şi ţinuturilor din partea de miază-noapte a Moldovei, cel cu ţeava cilindrică, complet deschisă la ambele capete, în cadrul ansamblului, a învăţat să cânte şi din fluierul mare moldovenesc, interpretând doine, bocete, cântece tărăgănate şi jocuri domoale. Silvestru Lungoci a avut marele merit de a fi reintrodus în Bucovina bătrânul fluier (cavalul) şi cimpoiul, instrumente prezente în vestitele tarafuri de lăutari de altădată, folosindu-le cu pricepere în cadrul orchestrei din care făcea parte, în afară de instrumentele menţionate, Silvestru Lungoci a fost interpret neîntrecut şi la tilincă, ocarină şi nai.
Un bucovinean de omeniePentru cei care l-au cunoscut ca interpret de frunte al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi ca rapsod neîntrecut al folclorului bucovinean, artistul originar din Horodnic de Jos a fost pe tot parcursul vieţii sale un „bucovinean de omenie”, aşa cum obişnuia el însuşi să spună despre oamenii acestor locuri. Marele rapsod a plecat pe drumul fără întoarcere după o scurtă, dar amară suferinţă, într-o zi de februarie a anului 1993 şi a fost înmormântat în cimitirul bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Călugăriţa, alături de părinţii săi.Comentarii

Iata muzica strabunilor daci prin SILVESTRU LUNGOCI rasuna prin fluier caval tilinca , si doinele doinele te scoala din morti, Dumnezeu sa-l odihneasca, sa-i fie tarana usoara.
de cipri pui de dac in data de 2009-09-29 21:02
Super muzica, pur si simplu nu ma pot dezlipi de ea. Bravo Maestre!!!
de Andrian in data de 2012-04-04 22:50


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare